For å styrke det lokale innovasjonsøkosystemet bidro Sparebanken Vest, gjennom stiftelsen Agenda Vestlandet, med midler til et treårsprosjekt. Prosjektet er øremerket kapital for oppstartsselskaper, kontorplasser for gründere og drift av et lokalt investornettverk. Kapitalen tildeles som gaver eller stipender, gjennom et ideelt AS, «Startblokka», og er spesielt rettet mot innovative selskaper i Ryfylke.
– Vi har jobbet aktivt med innovasjonsøkosystemet på Jæren og har sett mange likheter med Ryfylke. Begge steder har et sterkt, kompetent miljø og folk som har vilje til å satse. Vi ønsker å bidra til at flere tør å ta steget, og at de som velger å satse får best mulig støtte og en solid start lokalt. Siden oppstarten i Ryfylke har vi hatt 49 oppstartsselskap innom, så det forteller jo at det er et behov, sier Møyfrid Risdal i Vekstpartner.
Videre forteller Møyfrid at de har sett et behov for å tilrettelegge for å koble gründere og lokale investorer. Måten en har lagt det opp i Ryfylke er at gründere får 10 minutter til investorpresentasjon, etterfulgt av 10 minutters spørsmål og diskusjon fra investorene. Deretter avgjør investorene om de ønsker å fortsette dialogen, enten for å mer utfyllende svar på spørsmål eller for å bli bedre kjent med selskapene, før en eventuell investering. Dette oppsettet har fått gode tilbakemeldinger, både fra gründere og investorer, som opplever det som en effektiv og konstruktiv måte å avklare potensialet i prosjektet og bygge relasjoner.
Agera Eiendom og Forvaltning, med prosjektleder Anne Monica Sagård og Stian Nag i spissen, har vært en stor ressurs for å realisere initiativet som legger til rette for lokale arbeidsplasser. Agera eier og driver kontorlokalene, og utgjorde raskt den perfekte partneren for prosjektet som Vekstpartner tok initiativ til på tampen av 2023.
Tanken om å etablere et innovativt kontorfellesskap på Tau har vært til stede siden FOMO Works ble opprettet på Forus, forteller Stian. Da Vekstpartner presenterte den samme idéen, tok det ikke mer enn ett møte før samarbeidet var i gang. Agera hadde allerede erfaring med «Ryhub», et mer tradisjonelt kontorfellesskap med landskap og møterom, men dette nye prosjektet skulle være noe mer. «RyhubX» ble resultatet – et fleksibelt og dynamisk kontorfellesskap som ikke bare tilbyr kontorplasser, men som også har kurs, møtevirksomhet og noen sosiale arrangementer. Maksimal plassutnyttelse var ikke et mål – men det skal vi komme tilbake til.
– Det er utrolig kjekt at vi har fått så god respons fra lokale bedrifter, kommune, organisasjoner og lag, sier Anne-Monica. Vi har nok truffet et behov mange bedrifter har for å «skifte stue» i forbindelse med styremøter eller workshops - uten å måtte reise helt til Stavanger. Vi ordner selvfølgelig kaffe, frukt, lunsj eller hva enn bedriftene har behov for.
– Og så har vi utviklet et enormt godt arbeidsmiljø her blant leietakerne, det går sjelden en dag uten en latterkrampe og to. Men det må også sies at vi legger godt til rette for at folk kan sitte uforstyrret. I tillegg til de store møterommene, har vi tre mindre møterom som en fritt kan benytte når en trenger det, sier Anne-Monica. – Vi ønsket å skape et miljø hvor trivsel er det viktigste stikkordet. En plass hvor det alltid er gøy å komme inn døren. Synergiene som oppstår mellom personene, blir en ren bonus i tillegg, supplerer Stian.
– Målet vårt er at det skal yre med liv i lokalene våre, med både enkeltpersonforetak, etablerte bedrifter og nye spirer av selskaper, sier Stian. – Det ideelle scenarioet for fremtiden er at vi har utvidet tilbudet vårt med både serveringssted/kantine og forhåpentligvis har Agera og Vekstpartner hjulpet enda flere gründere til å sette idéene ut i live, sier de.
Casper Robotics er ett av de til sammen syv selskapene som har mottatt modningsstipend fra Startblokka. Dette er midler som kommer godt med når en skal utvikle fremtidens varelagerrobot – og øke varelagerkapasiteten med 100%. – Lokal støtte fra aktører som Startblokka AS og Ryfylkefondet handler om mer enn økonomiske bidrag – det er en bekreftelse på at lokalsamfunnet tror på oss, og en motivasjon til å stå på videre. Den gir oss muligheten til å utvikle teknologi og industri i Ryfylke og det gir en følelse av samhold, sier daglig leder Jørn Vathne.
Folka bak Casper Robotics mener at de sterke produksjons- og ingeniørmiljøene i Ryfylke og Jæren gir dem et solid fundament, og at det i kombinasjon med ny teknologi ligger et stort potensial for å utvikle løsninger som kan konkurrere internasjonalt.
Men det å lage fremtidens produkter er ikke gjort over natten, og det å være gründer betyr hardt arbeid. – Vi har hatt stor nytte av å være to som vekselvis driver prosjektet fremover, det har sikret oss god fremdrift. I tillegg har vi flere års erfaring med å eie og drive en håndverksbedrift, noe som har gitt oss både verdifulle erfaringer og et sterkt nettverk å trekke på.
– Vi har også vært åpne for å teste ut gründerlivet og utfordre oss selv utenfor komfortsonen. Begreper som «heispitch» og «shark tank» var ukjente begrep for oss for noen år siden, men nå har vi prøvd det – med mange lærdommer underveis.
Likevel, som jordnære ryfylkinger, setter vi størst pris på møtene der vi faktisk kan sette oss ned og prate med folk som Hanne i Vekstpartner. Det er i slike samtaler vi får muligheten til å forklare hva vi jobber med, og hvor de vi snakker med kan se hva som trengs for å hjelpe oss videre. Når vi møter begeistring i støtteapparatet, gir det oss trygghet og bekreftelse på at vi er på rett vei, avslutter Jørn.
Tilbake til minimal plassutnyttelse. Det var ett navn som stod på blokka da interiøret skulle planlegges, nemlig Donny Gardarsson. – Ikke spør om hva som foregår oppi hodet mitt, for det vil du ikke vite, sa han i et intervju med Stavanger Aftenblad i 2023. De som kjenner til han vet at «A4», «grått» og «tradisjonelt» ikke er ord som assosieres med stilen hans. «Eksentrisk» er nok mer treffende. Selv var vi aller mest begeistret for hans evne til å flette inn lokalhistorien i sine fargerike prosjekter, enten det var melkespann på Bryne eller redningsvester fra ferja, på Tau.
Når vi spør Donny hvorfor han mener kreativ utforming er så viktig på slike steder, er han klokkeklar: – Bare tenk på hvor mye tid vi bruker på jobb – et sted hvor det ofte forventes at vi skal være både motivert, kreative og inspirere både andre og oss selv. Jeg tror omgivelsene og atmosfæren har stor påvirkning på våre tanker, følelser og humør. Intensjonen min når jeg designer en arbeidsplass er at folk skal kjenne på en leken og avslappet stemning – at de kan senke skuldrene og være seg selv. Jeg håper folk føler at de kan la idéene flyte fritt, gå ut av det normale og utvide komfortsonen.
Et veldig godt eksempel på Donnys tilnærming er det asymmetriske møterommet midt i lokalet på RyhubX. Da en besøkende fikk se det for første gang, beskrev han det som på grensen til «stressende» å se fraværet av rette linjer og plassutnyttelse. Ironisk nok er denne mannen nå en av de faste leietakerne av møterommet, så vi antar at pulsen hans har sunket noe siden første besøk.
Det er kanskje ikke for alle å sitte mellom neonlys og krabbeteiner og bruke mesteparten av arbeidstiden med folk fra andre bedrifter enn sin egen, men for leietaker Leif-Petter Sigmundstad er det et perfekt alternativ til hjemmekontor. – Så lenge en klarer å opprettholde god kontakt og dialog med arbeidsgiver, ser jeg egentlig bare fordeler med det fellesskapet vi har her. Leif-Petter har hatt kontor på Ryhub/X gjennom to arbeidsgivere. Da han i år signerte med Kverneland Energi valgte han å bli værende, og sier at tilbudet representerer en god anledning for alle typer virksomheter. – Her åpnes det opp for nye forbindelser og muligheter som de kanskje ikke ville fått på annen måte. Som en bonus er det å redusere pendletid besparende for både økonomi og miljø, avslutter han.
Et fyrverkeri av en strandbu. Glad i konseptutvikling og arbeidskultur - og i krabbefiske.
Bred erfaring fra rådgivning, rekruttering og selskapsbygging.
Trivelig jærbu som har blitt byas. Glad i struktur, kommunikasjon - og i strikketøyet.
Erfaring med forretningsutvikling. Daglig leder.